Professionals, zoals artsen, advocaten, notarissen en andere deskundigen, spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. We vertrouwen op hun expertise en integriteit om ons te adviseren, te vertegenwoordigen of om diensten te verlenen. Hoewel de overgrote meerderheid van deze professionals de toevertrouwde taken naar behoren vervult, zijn beroepsfouten toch aan de orde van de dag. En die beroepsfouten kunnen voor een gedupeerde komen met aanzienlijke gevolgen. Dat is waar voor een gedupeerde beroepsschade kan komen te ontstaan.
Beroepsfouten verwijzen in algemene zin naar nalatigheid, onbekwaamheid of het niet naleven van professionele standaarden door een professional in de uitoefening van zijn of haar beroep. Beroepsfouten komen in uiteenlopende verschijningsvormen, afhankelijk van het specifieke vakgebied. In onze beroepsaansprakelijkheidspraktijk komen we nogal wat tegen, en om een indruk te krijgen hebben we onderstaand een opsomming gegeven van veelvoorkomende beroepsfouten.
Het schoolvoorbeeld van een beroepsfout in onze praktijk, is de advocaat die per ongeluk een beroepstermijn laat verlopen. De advocaat deed dat (vermoedelijk) niet expres, maar feit is ook dat de gedupeerde niet zomaar met de schade kan blijven zitten. Als we voor de gedupeerde optreden, dan stellen we zo nodig een tuchtklacht in én we vorderen een schadevergoeding bij de civiele rechter. Als we de professional bijstaan, dan verweren we tegen deze aantijgingen. Het laatste woord is aan de (tucht)rechter.
Bijzonder aan aan zaken rondom beroepsfouten, is in de eerste plaats dat we veel verschillende rechtscolleges zien. In verband met allerhande tuchtprocedures reizen onze advocaten het ganse land door, om niet zelden in kale of stoffige vergaderzalen ons standpunt te bepleiten; de mogelijke gevolgen voor de professional zijn er overigens zeker niet minder om. Ook in verband met de schadeprocedure bezoeken we rechtbanken en gerechtshoven door het hele land, en zo nodig behandelt ons kantoor ook cassatiezaken bij de hoogste Nederlandse rechter de Hoge Raad.
Bijzonder aan onze praktijk, is in de tweede plaats het onevenwicht tussen de partijen. Als gedupeerde heb je nu eenmaal een achterstand ten opzichte van de professional. Je beschikt niet over de kennis en kunde van de professional - daarvoor had je nu juist de professional ingeschakeld - en het is de professional die veelal ook beschikt over het dossier. Eén van onze belangrijkste taken als we optreden voor de professional is om die disbalans op te heffen. We hebben daar verschillende strategieën voor, en de wet helpt ons ook in dat verband. Als we de professional bijstaan, dan is het veeleer zaak om de informatievoorsprong te koesteren.
Een derde bijzonderheid in procedures over beroepsfouten, is de betrokkenheid van een verzekeraar. De professional is doorgaans verzekerd, en daarmee is in schadeprocedures de verzekeraar veelal de eigenlijke tegenpartij. Verzekeraars zijn in de regel maar zelden bereid om te schikken. Het betekent dat de gedupeerde een lange adem moet hebben, en op moet boksen tegen de verzekeraar met diepe zakken. Je bent als gedupeerde in een beroepsaansprakelijkheidsprocedure de ''Calimero'', waarmee het des te belangrijker is om goede rechtsbijstand in te roepen.
''Je bent als gedupeerde in een beroepsaansprakelijkheidsprocedure de Calimero, waarmee het des te belangrijker is om goede rechtsbijstand in te roepen.''
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als gedupeerde of professional al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en neem contact met ons op, om je te verzekeren van de beste rechtsbijstand door onze ervaren en gespecialiseerde advocaten.